kotlety z móżgu cielęcego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mózg cielecy

    1 kg
  • sól

  • ocet

  • pieprz

  • Panierka:

  • mąka

    4 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 dag
  • tłuszcz

    6 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z solą i octem. Mózg wypłukać, pozbawić błon- wrzucić do wrzącej wody, kilkakrotnie zagotować, odcedzić, ostudzić. Zimny mózg podzielić na 2 półkule i oprószyć pieprzem, każdą część panierować w mące jajku i bułce. Rozgrzać tłuszcz, włożyć kotlety i usmażyć z obu stron na rumiano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halinka1011 10.04.2011 09:38
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat