Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z maślaków

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Małe, aromatyczne kotleciki. Są naprawdę pyszne i proste do przygotowania. W sam raz na przekąskę lub na obiad, podane z ziemniakami i zieloną sałatą lub surówką.

Składniki:

składniki

maślaki 50 dag
cebula 1 sztuka
masło 1.5 łyżki
jajko 1 sztuka
kajzerka 1 sztuka
koperek świeży 0.5 pęczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.75 szklanki
olej do smażenia 50 ml
sól 0 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 0 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z maślaków

Maślaki oczyścić, opłukać i drobno pokroić.
Cebulę obrać i posiekać.
W rondelku rozgrzać masło lub margarynę. Przesmażyć na nim cebulę z maślakami i dusić do momentu, aż sos częściowo odparuje. Odstawić i przestudzić.

Kajzerkę namoczyć w letniej wodzie. następnie dokładnie odcisnąć i dodać do grzybów.
Dodać też 2 łyżki tartej bułki ( reszta bułki będzie do panierowania), posiekany, koperek i jajko.
Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Z masy formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 23.09.2019 15:12
Fajne takie cos.Zapisałem i zrobię.Dzięki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak