Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Takie kotlety świetnie nadają się do przemycenia kaszy do diety dla tych, co za nią nie przepadają. Doskonale sprawdzają się na obiad, ale ja lubię je podjadać nawet na zimno.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 12 sztuk:

  • kasza jęczmienna

    100 gramów
  • bułka namoczona w mleku

    1 sztuka
  • biała część pora

    0.5 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • majeranek

    1 łyżka
  • pieprz

    0.25 łyżeczki
  • sól

    0.7 łyżeczki

Ponadto:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • tłuszcz do smażenia

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
Natomiast pora należy drobno pokroić, a bułkę odcisnąć (nie do końca) z nadmiaru mleka/wody.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku.
Z powstałej masy uformować kotlety i każdego z nich obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron - na rumiano.

Początkowo kotlety warto smażyć na większym ogniu i po przyrumienieniu się zmniejszyć płomień, aby posiadały złotą, a nie spaloną "skórkę".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:44
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 06.03.2019 10:39
Smakowite kotleciki ,przemycę do mojej rozpoczętej diety.Ha ha;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat