Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kalafiora i jajek

2.0
(9)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kotlety z kalafiora i jajek to pyszny dodatek do obiadu oraz idealny wybór dla wszystkich będących na bezmięsnej diecie. Są szybkie, proste w przygotowaniu, miękkie i delikatne w smaku oraz bardzo pożywne. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, do której wykorzystałam mąkę besan oraz ryżową.

Składniki:

Kotlety:

kalafior 500 gramów
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk
jajko 1 sztuka
ser cheddar 50 gramów
cebula biała 1 sztuka
szczypiorek posiekany 2 łyżki
posiekany koperek 2 łyżki
mąka z ciecierzycy 3 łyżki
mąka ryżowa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 0,2 łyżeczki
olej do smażenia 30 mililitrów

Panierka:

mąka z ciecierzycy 3 łyżki
mąka ryżowa 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalafiora i jajek

KROK 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kalafior gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu polewamy go chwilę zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie studzimy. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na maśle lub oliwie i odstawiamy do przestygnięcia.

KROK 2. Jajka i kalafior kroimy w drobną kostkę, dodajemy surowe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekany koper, szczypiorek, starty ser, obie mąki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę dla dobrego połączenia składników i lekkiego nabrania wody przez mąki.

* Jeśli uzyskaliśmy zbyt rzadką masę, dodajmy do niej więcej sera lub mąki z ciecierzycy.

KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce przygotowanej z mieszanki mąk oraz szczypty soli. Smażymy je z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak