Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalafiora i jajek
KROK 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kalafior gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu polewamy go chwilę zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie studzimy. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na maśle lub oliwie i odstawiamy do przestygnięcia.
KROK 2. Jajka i kalafior kroimy w drobną kostkę, dodajemy surowe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekany koper, szczypiorek, starty ser, obie mąki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę dla dobrego połączenia składników i lekkiego nabrania wody przez mąki.
* Jeśli uzyskaliśmy zbyt rzadką masę, dodajmy do niej więcej sera lub mąki z ciecierzycy.
KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce przygotowanej z mieszanki mąk oraz szczypty soli. Smażymy je z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.