Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kotlety z jajek

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko
8 szt
cebula
1 szt
masło
2 łyżki
mąka
4 łyżki
mleko
250 ml
chrzan tarty
1 łyżka
Sklep Prymat
przyprawa kucharek
1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat
1/2 szkl
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z jajek

7 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. 200 ml mleka zagotować, pozostałe zimne wymieszać z mąką, wlać do gorącego i gotować około 8 minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić. Do masy wsypać jajka, cebulę, przyprawę kucharek, tarty chrzan, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy formować owalne kotleciki, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron po 2 minuty. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 21.02.2014 09:35
smaczne kotleciki
mirosława4 13.01.2014 18:05
ostatnio przymierzałam się do zrobienia bardzo podobnych :)
IlonaAlbertos 19.10.2012 22:23
Ciekawa propozycja, warta wypróbowania.
Iwona51
Iwona51 22.11.2011 09:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak