Kotlety z jajek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 szt
  • cebula

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • mleko

    250 ml
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • przyprawa kucharek

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szkl
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

7 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. 200 ml mleka zagotować, pozostałe zimne wymieszać z mąką, wlać do gorącego i gotować około 8 minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić. Do masy wsypać jajka, cebulę, przyprawę kucharek, tarty chrzan, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy formować owalne kotleciki, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron po 2 minuty. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 21.02.2014 09:35
smaczne kotleciki
mirosława4 13.01.2014 18:05
ostatnio przymierzałam się do zrobienia bardzo podobnych :)
IlonaAlbertos 19.10.2012 22:23
Ciekawa propozycja, warta wypróbowania.
Iwona51 22.11.2011 09:11
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat