Kotlety schabowe w panierce ziołowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    1 kg
  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    20 dag
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab należy opłukać pod wodą, następnie osuszyć i pokroić w plastry grubości 1- 1,5 cm. Tak przygotowane plastry należy rozłożyć na talerzu i obsypać solą oraz pieprzem, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry schabu należy rozbić kuchennym tłuczkiem. Jajka rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy je miotełką, na jednym talerzu przygotowujemy mąkę, zaś na drugim bułkę tartą wymieszaną z ziołami prowansalskimi, suszonym koperkiem oraz drobniutko posiekaną natką. Kotlety schabowe obtaczamy w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej z ziołami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podajemy z ziemniakami i surówkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 18.11.2012 10:04
świetny pomysł na panierkę
pawelek180844 18.05.2012 15:29
mniam!
IZABELA29 13.12.2011 08:42
musi niesamowicie pachnieć
Zoso 04.07.2011 20:08
klasyk
szajba2 14.04.2011 16:58
no i to lubię!!!
Barbara55 22.02.2011 15:39
każdy lubi schabowe
Baska Kaska 14.02.2011 09:38
lubię takie
Baska Kaska 14.02.2011 09:38
lubię takie
gosia561 26.01.2011 15:36
tradycyjnie dobre
Tomasz17 17.01.2011 20:19
Najlepsze danie na niedzielny obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat