Kotlety pożarskie z kurczaka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    500 g
  • kajzerka

    1 szt.
  • jajka

    2 szt.
  • masło

    20 g
  • natka pietruszki

    2-3 łyżki
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • majeranek

    1/2 łyżki
  • chili

    szczypta
  • mleko

  • masło

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Panierka

  • mąka pszenna

  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kajzerkę namaczamy w mleku i odstawiamy do nasiąknięcia.
Masło roztapiamy.
Filet z kurczaka kroimy w mniejszą kostkę i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze.
Do zmielonego mięsa dodajemy odciśniętą z mleka kajzerkę, 2 żółtka, natkę pietruszki, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztopione masło oraz sól i pieprz.
Całość dokładnie wyrabiamy.
Białko jajka ubijamy na pianę, dodajemy do masy mięsnej i łączymy razem.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy podłużne kotlety i panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
karolina1869 25.10.2013 19:50
super ciekawy przepis
mufinka79 22.10.2013 17:34
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)
Małgorzata9 21.10.2013 20:50
ciekawy przepis
teresa18 21.10.2013 20:05
świetne kotleciki
magdziorka6 21.10.2013 19:10
one są genialne bardzo bardzo smaczne uwieżcie mi
juuusta 21.10.2013 15:51
apetycznie wygląda
Mniam 21.10.2013 15:49
Wyglądają idealnie.
Konczi 21.10.2013 15:24
lubie takie
Michał2 21.10.2013 15:04
mmmm uwielbiam je
Kolorowa 21.10.2013 14:31
Smaczne i proste

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat