kotlety nadziewane wątróbką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety cielęce z kostką

    4
  • masło sklarowane

    10dag
  • mąka

  • sól

  • pieprz

  • wątróbka cielęca

    15dag
  • mleko

    1/4szkl
  • natka piertuszki posiekana

    1łyżka
  • jajka

    2
  • masło

    5dag
  • śmietana

    1łyżka
  • gałka muszkatołowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W każdym kotlecie zrobić ostrym nożem nacięcie aż do kości.Natrzeć powstałe kieszonki i zewnętrzne strony kotletów solą i pieprzem.Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć i zemleć razem z wątróbką.Następnie dodać do utartych z masłem żółtek,wymieszać z natką pietruszki i śmietaną,doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Ze schłodzonych białek ubić sztywną pianę i delikatnie,ale dokładnie wmieszać ją w masę watróbkową.Powstałym farszem napełnić kieszenie kotletów,spiąć wykałaczkami.Obtoczyć każdy kotlet w mące,delikatnie zrumienić z obu stron na sklarowanym maśle,po czym przełożyć do natłuszczonego masłem żaroodpornego naczynia i zapiekać 20min w gorącym(180stopniC) piekarniku.Podawać z frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 21.08.2011 21:23
Super !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat