Kotlety mielone zapiekane w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mięso mielone

    500 g
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • majonez

    1 łyżka
  • ser żółty starty

    30 g
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • olej do smażenia

  • majonez

    4 łyżki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1/2 opakowania

Sos

  • rosół z kury Kucharek

    1 kostka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • żółty ser

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlety mielone zapiekane w sosie pomidorowym  foto
Mięso mielone wymieszać z przyprawą do mięsa mielonego i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Bułeczkę namoczyć w wodzie.
Mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, majonezem, serem i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej. Dobrze wyrobić. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Usmażone kotlety przekładać do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Kotlety mielone zapiekane w sosie pomidorowym  foto
Każdy kotlet posmarować majonezem i posypać żółtym serem.
Krok 3 - Kotlety mielone zapiekane w sosie pomidorowym  foto
Zagotować 1,5 szklanki wody i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dodać koncentrat pomidorowy, majonez, śmietanę, mąkę i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Doprawić papryką i pieprzem. Sosem zalać kotlety.
Krok 4 - Kotlety mielone zapiekane w sosie pomidorowym  foto
Zapiekać w temperaturze 180 st. ok. 30 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni, a sos zgęstnieje.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 03.09.2014 08:12
Takich nie robiłam
pajbek 18.08.2014 16:59
Lubię takie jedzonko :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat