Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z piersi kurczaka

5.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotlety mielone z piersi kurczaka to dobra alternatywa dla kotletów z mięsa wieprzowego i wołowego. Są delikatniejsze w smaku i posmakują również najmłodszym. 

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
bułka czerstwa 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
olej do smażenia 4 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat 3 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z piersi kurczaka

Z czym podawać kotlety mielone z kurczaka:

- Kaszą jaglaną lub ryżem basmati,

- Warzywami na parze, tutaj sprawdzą się brokuły lub marchewka,

- Surówkami - m.in. z kapusty pekińskiej czy marchewki,

- Sosami - pieczarkowy, pomidorowy lub śmietanowym. 

Kotlety mielone z kurczaka za każdym razem, podane w inny sposób, mogą smakować inaczej. Polecam na obiad - codzienny, jak również uroczysty. 

Podwójną pierś z kurczaka zmielić w maszynce, dodać namoczoną kajzerkę. Wbić jajo, dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.

Dokładnie wyrobić ręką. Łyżka formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej.

Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Mielone mięso jest dość rzadkie, ale na patelni ładnie się usmaży, nie rozpadnie.

Sprawdź też inne przepisy na kotlety mielone: 

Kotlety mielone z marchewką

Kotlety mielone z musztardą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak