Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z piersi kurczaka
Z czym podawać kotlety mielone z kurczaka:
- Kaszą jaglaną lub ryżem basmati,
- Warzywami na parze, tutaj sprawdzą się brokuły lub marchewka,
- Surówkami - m.in. z kapusty pekińskiej czy marchewki,
- Sosami - pieczarkowy, pomidorowy lub śmietanowym.
Kotlety mielone z kurczaka za każdym razem, podane w inny sposób, mogą smakować inaczej. Polecam na obiad - codzienny, jak również uroczysty.
Podwójną pierś z kurczaka zmielić w maszynce, dodać namoczoną kajzerkę. Wbić jajo, dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Dokładnie wyrobić ręką. Łyżka formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Mielone mięso jest dość rzadkie, ale na patelni ładnie się usmaży, nie rozpadnie.