Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    z łopatki 1 1/2 kg
  • pieczarki

    500 g
  • bułki czerstwe

    kajzerki 2 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • jajka

    3 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • sól

    ok 2 łyżeczek
  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlety mielone z pieczarkami foto
Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić.

Krok 2 - Kotlety mielone z pieczarkami foto
Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami.
Krok 3 - Kotlety mielone z pieczarkami foto
Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4 - Kotlety mielone z pieczarkami foto
Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)
Mniam
Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat