Kotlety mielone z cukinią.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • cukinia

    0,3 kg
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    z 1 sztuki
  • masło

    3 dag
  • chrzan tarty

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt
  • mleko

    1 szkl
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    8 łyżek
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć,osuszyć i zetrzeć wraz z 1 cebulą na grubej tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzać masło,włożyć starte warzywa wraz ze startym na drobnej tarce chrzanem,oprószyć pieprzem ziołowym i solą lub przyprawą do potraw. Dusić aż warzywa zmiękną a sok powstały podczas smażenia odparuje.Dodać posiekaną natkę pietruszki,wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Bułkę tartą (6 łyżek) namoczyć w kilku łyżkach mleka a kajzerkę namoczyć w pozostałym mleku (ew. dolać,jeśli będzie go za mało). Mięso wyjąć do miski,wbić jajka,startą na drobnej tarce drugą cebulę i posiekany drobno czosnek.Wsypać majeranek,pieprz czarny i sól do smaku.Włożyć namoczoną bułkę tartą i odciśniętą z mleka kajzerkę.Dodać ostudzoną cukinię i wyrobić razem jednolitą masę.Wilgotnymi rękami nabierać porcje mięsa,formować lekko spłaszczone kotlety.Oprószyć z obu stron bułką tartą. Wyszło mi 12 kotletów średniej wielkości. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego,przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok.20 minut. Można podać z ziemniakami z wody i dowolną surówką.Ja podałam z sałatką z ogórków,cebuli i czosnku.Kotlety są smaczne, wilgotne i delikatne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 02.01.2013 09:31
bardzo podoba mi się Twoj przepis. Uwielbiam cukinię, w tym roku eksperymentowałam i robiłam mielone z różnymi dodatkami, ale o cukinii nie pomyślałam :) w następnym sezonie wypróbuje :)
Anna169Hosz 28.08.2012 23:43
Ciekawy pomysł.
adelajda 24.08.2012 08:58
aż chce się zjeść
EWI 16.08.2012 10:56
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat