Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone wieprzowo - ziemniaczane

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kotlety bez bułki, bez jajka, smażone na najzdrowszym tłuszczu świata! Smalcu <3

Składniki:

Składniki:

mięso z łopatki wieprzowej mielone 500 gramów
ziemniaki 300 gramów
cebula 1 sztuka
Smalec wieprzowy 200 gramów
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone wieprzowo - ziemniaczane

Czy istnieje połączenia kotletów mielonych z plackami ziemniaczanymi? Jasne, że tak i jest bardzo pyszne! Przekonajcie się próbując to danie.

 

1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobne wiórki. Odciskamy z nadmiaru wody.

2. Cebulę siekamy, podsmażamy na smalcu (50 g).

3. Mięso łączymy z ziemniakami, mąką, podsmażoną cebulą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy kotlety (owalne, okrągłe, kwadratowe... jakie chcecie).

4. Smażymy na rozgrzanym smalcu (150 g) do zrumienienia z obu stron.

Kotlety mielone z ziemniakami podajemy z ulubionymi dodatkami np. buraczkami i kolejnymi ziemniaczkami (tym razem tłuczonymi, opiekanymi lub frytkami). 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak