Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone szynkowe z pietruszką i cebulą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka surowa 1/2 kg
natka pietruszki mały pęczek
jajko 1 duże
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do zup
olej
boczek 150 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone szynkowe z pietruszką i cebulą

Kroki postępowania

1
W malakserze posiekać pulsacyjnie pokrojoną na cząstki cebulę oraz listki pietruszki (bez łodyżek).
Dodać mięso pokrojone w kostkę, drobno pokrojony surowy boczek, przyprawy i wszystko ponownie zmiksować na najwyższej prędkości.
Do posiekanego mięsa wbić jajko i dodać musztardę miksując jeszcze chwilę.
Kiedy mięso utworzy zwartą kulę, można lepić z niego kotleciki dowolnej wielkości - najlepiej formuje się je mokrymi rękami.
Na średnio rozgrzanym oleju układać porcjami kotleciki.
Krok 1 - Kotlety mielone szynkowe z pietruszką i cebulą foto
2
Dosmażyć kotleciki z obu stron na rumiano, ale należy je często odwracać, aby nie pozostały surowe w środku.
Krok 2 - Kotlety mielone szynkowe z pietruszką i cebulą foto
3
Podawać na ciepło jak tradycyjne mielone albo na zimno, z dodatkiem ulubionego sosu, jako dodatek do kanapek.
Ja je uwielbiam z moim ulubionym sosem duńskim.

Uformowane kotleciki można także posmarować dokładnie olejem, schłodzić, a następnie upiec na grillu.
Krok 3 - Kotlety mielone szynkowe z pietruszką i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.05.2013 09:16
Ja nie panieruję kotletów ze względów zdrowotnych - mam zakaz jedzenia węglowodanów, więc odpada bułka tarta czy nawet mąka. Ale nie przeszkadza mi to - na smak nie ma wpływu :)
reniatka 10.05.2013 13:18
bardzo fajne smaczne kotleciki
Zdzisław 10.05.2013 13:01
pyszne kotlety dla mnie do pracy z chlebem
pajbek 10.05.2013 12:54
Super kotleciki :-)
Konczi 10.05.2013 12:34
ja również nie zawsze panieruje mielone :D wyglądają smacznie
Rafał3 10.05.2013 12:30
bardzo apetyczne polecam
Boska_Agatka 10.05.2013 12:25
wspaniałe polecam
Aleksandra/Olcia 10.05.2013 12:02
niezwykle apetyczne
Olga_SK 10.05.2013 12:01
o tak, dodatek pietruszki do mielonych to super pomysł! fajny aromat wtedy mają:)
ZEWA 10.05.2013 12:00
też czasami nie panieruję mielonych.
Paolcia 10.05.2013 11:57
zjadłabym :)
Marta1986 10.05.2013 11:23
pysznie wygląda
IZABELA29 10.05.2013 11:03
smaczne kotleciki
IwonaDD 10.05.2013 10:51
super pomysł !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak