Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet w panierce kukurydziano bułkowej

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

plastry karkówki 3
po około 150-200 g
sól zmiękczająca do mięs
jajko 3
sól do smaku
sosu musztardowo paprykowego 6 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szk
płatków kukurydzianych 2 szk
czosnku granulowanego 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet w panierce kukurydziano bułkowej

Kroki postępowania

1
Karkówkę umyć i osuszyć. Każdy płat mięsa rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą zmiękczającą i pieprzem. Zostawić na pięć minut. Jajka wybić do miski, dodać sól i sos musztardowo paprykowy i wszystko dokładnie wymieszać. Płatki kukurydziane zmielić w rozdrabniaczu ale tak aby nie były za miałkie. W misce wymieszać zmiksowane płatki z bułką tartą i czosnkiem.
Krok 1 - Kotlet w panierce kukurydziano bułkowej foto
2
Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć w mieszance bułki i płatków, potem zanurzyć w jajkach i ponownie obtoczyć w mieszance płatków lekko dociskając.
Krok 2 - Kotlet w panierce kukurydziano bułkowej foto
3
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Krok 3 - Kotlet w panierce kukurydziano bułkowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 22.04.2013 13:22
lubie takie panierki często tak robię, do kurczaka kukurydziane płatki mielę i wychodzi extra paniereczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak