Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet schabowy po kowalsku

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Schab po kowalsku to kotlet schabowy ze smażoną cebulą z curry, roztopionym żółtym serem i przecierem pomidorowym wymieszanym z majonezem. Kotlety są zapiekane i podawane z duffinkami lub frytkami.

Składniki:

schab bez kości 700 gramów
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cebula biała 2 sztuki
curry 1 łyżeczka
majonez 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
żółty ser 100 gramów
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy po kowalsku

Schab po kowalsku - kolejna wersja popularnego schabowego. Tym razem kotlety są zapiekane pod pierzynką ze smażonej cebulki z curry, serem żółtym i sosem z majonezu i przecieru. 

Kotlet schabowy po kowalsku - krok po kroku:

1
1. Mięso tniemy na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Kotlet schabowy po kowalsku foto
2
2. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Krok 2 - Kotlet schabowy po kowalsku foto
3
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy sól, pieprz, curry i smażymy jeszcze przez chwilę.
Krok 3 - Kotlet schabowy po kowalsku foto
4
4. Na każdy usmażony kotlet nakładamy masę cebulową.
Krok 4 - Kotlet schabowy po kowalsku foto
5
5. Następnie posypujemy tartym serem.
Krok 5 - Kotlet schabowy po kowalsku foto
6
6. Na koniec przekładamy wszystkie kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z majonezem. Zapiekamy w piekarniku przez kilka minut do czasu stopienia żółtego sera.
Krok 6 - Kotlet schabowy po kowalsku foto
7
8. Podajemy z kulkami ziemniaczanymi, frytkami lub duszonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego !!!
Krok 7 - Kotlet schabowy po kowalsku foto

Schab można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ten przepis na schab po kowalsku to danie dla osób lubiących raczej tłuste dania. Jeśli szukasz innego przepis na schab, zobacz inne pomysły na potrawy ze schabu:

KOTLET SCHABOWY Z SEREM

KOTLET SCHABOWY ZAPIEKANY Z ŻÓŁTYM SEREM I PIECZARKAMI

KOTLET SCHABOWY SAUTE

SCHABOWY NADZIEWANY

SCHABOWY PO CHŁOPSKU

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 20.11.2014 09:12
Konkretne jadło :) Super obiadek!
kloruś 03.11.2014 21:58
wygląda baaardzo apetycznie!
Alex_M 03.11.2014 17:22
świetny sycący obiad! :) robiłam kiedyś 'po kowalsku' ale ciut się różnił, muszę wypróbowany Twój pomysł :)
Wacław 02.11.2014 10:20
pyszne danie,ładnie podane :-)
Renata9 01.11.2014 19:34
ale pyszny i pięknie podany obiadek
Bernadeta1 01.11.2014 18:17
Bardzo smacznie wygląda ten obiadek
Konczi 01.11.2014 18:17
Schabik zawsze idealny na obiad :)
Triss 01.11.2014 18:04
Zjadłabym.:)
Iwusia 01.11.2014 14:09
ale fantastyczne danie :)
Ania84 01.11.2014 12:05
smaczne mięsko
w mojej kuchni 01.11.2014 10:22
super kotlet schabowy
gosia56 01.11.2014 09:52
super danie;)
adelajda 01.11.2014 09:43
Wygląda pysznie :)))
V_kuchareczka 01.11.2014 09:27
smakowicie wygląda
pestka 01.11.2014 09:19
to wspaniały obiad
IwonaDD 01.11.2014 08:56
wspaniałe, pożywne danie! palce lizać po takim obiedzie!!!!!
bietka 01.11.2014 07:26
musi być pyszne i do tego pięknie podane :)
gosia561 01.11.2014 02:47
fajnie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak