Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy panierowany z kostką
Schabowy panierowany kotlet to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w naszym kraju. Co zrobić, żeby mięso było dosmażone i miękkie, a panierka złota i chrupiąca?
- trzeba dobrze rozbić mięso i doprawić je solą i pieprzem. Można je również posmarować musztardą lub chrzanem i odstawić na godzinę;
- najpierw obtaczamy mięso w jajku, a potem w mące;
- kolejny krok to ponowne obtoczenie w jajku i tym razem w bułce tartej. Ta podwójna panierka będzie się lepiej trzymać mięsa i będzie chrupiąca;
- kotlety wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz - najlepiej smalec. Ma wysoką temperaturę dymienia. To znaczy, że kwasy tłuszczowe zawarte w nim są odporniejsze na rozkład. Po przekroczeniu progu dymienia tłuszcz zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach, co obniża walory smakowe potrawy. Smalec jest idealny do smażenia mięsa.
Schabowy panierowany - krok po kroku:
1. Schab umyć, osączyć z wody i poporcjować.
2. Mięso lekko rozbić, na obwodzie naciąć w kilku miejscach i uformować, nadając kształt owalu.
3. Kotlety posolić i panierować zanurzając każdą porcję w rozbełtanych jajkach a następnie otaczając w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.