Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
szczypiorek czosnkowy 3-4 łyżki
bułka czerstwa 0,5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
płatki kukurydziane

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Szczypiorek czosnkowy umyć i drobno posiekać.
Do miski włożyć mielone mięso, dodać cebulę, szczypiorek, jajko i odciśniętą z wody bułkę.
Krok 1 - Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym foto
2
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Gdy mięso jest zbyt rzadkie w miarę potrzeby dodać bułkę tartą.
Krok 2 - Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym foto
3
Z przygotowanego mięsa formować kotleciki i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Krok 3 - Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym foto
4
Przygotowane kotleciki włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienić z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Kotleciki ze szczypiorkiem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak