Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z kaszą i kapustą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuskus 1/2 szklanki
mięso mielone wieprzowe 40 dkg
kapusta biała 1/4 główki młodej
jajko 1 sztuka
cebula 1 mała sztuka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżki
przyprawa w płynie 4 łyżki
olej do smażenia
kostka mięsna 1 sztuka
mąka pszenna 2 czubate łyżki
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kaszą i kapustą

Kroki postępowania

1
Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 1 - Kotleciki z kaszą i kapustą foto
2
Do mięsa dodać kaszę, drobno posiekaną kapustę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, czosnek granulowany, przyprawę do mięsa mielonego, zioła prowansalskie, pieprz i przyprawę w płynie.
Krok 2 - Kotleciki z kaszą i kapustą foto
3
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kotleciki z kaszą i kapustą foto
4
Z masy formować owalne kotleciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Kotleciki z obu stron zrumienić.
Krok 4 - Kotleciki z kaszą i kapustą foto
5
Do zrumienionych kotlecików wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Krok 5 - Kotleciki z kaszą i kapustą foto
6
Mąkę rozmieszać w 1 szklance zimnej wody.
Krok 6 - Kotleciki z kaszą i kapustą foto
7
Zagęścić nią sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 7 - Kotleciki z kaszą i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 11.10.2014 14:43
Pysznie te kotleciki wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak