Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z indyka i gotowanej szynki z sosem
Sos sojowy indonezyjski oraz sos słodko kwaśny łączymy w miseczce. Słonecznik prażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni. Słonecznik przekładamy do miseczki z sosem i z sokiem z połowy pomarańczy. Odstawiamy do lodówki
Kotleciki:
Mięso mielone przekładamy do większej miski. Szynkę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa mielonego. Zieloną i białą część cebuli dymki drobno kroimy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy pieprz i sól oraz bułkę tartą. Całość mieszamy rękoma lub łyżką. Mokrymi rękoma formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na rumiano. Usmażone kotleciki przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.