Kotleciki ryżowo-jajeczne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż ugotowany

    100 g
  • jajko ugotowane na twardo

    4 szt
  • jajko

    2 szt
  • pieczarki

    5 szt
  • cebula

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki (do masy)
  • keczup

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki ryżowo-jajeczne foto
Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Jeżeli nie mamy wcześniej ugotowanych jajek gotujemy je na twardo. Pieczarki i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Jajka siekamy na małe kawałeczki.
Krok 2 - Kotleciki ryżowo-jajeczne foto
Wszystkie składniki (ryż, cebulę, ugotowane jajka, pieczarki) mieszamy ze sobą. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Kotleciki ryżowo-jajeczne foto
Dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 18.11.2014 22:38
fajny przepis.
gosia561 18.11.2014 15:05
robiłam ale bez ryżu
molanka 18.11.2014 14:31
ciekawy pomysł
erym 18.11.2014 10:23
super, grzyby jajka to zawsze dobre polaczenie...
Pietruszka 18.11.2014 10:02
fajne kotleciki
Wafelek2601 18.11.2014 09:43
Warto zrobić
dodi 18.11.2014 09:32
pyszne kotleciki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat