Kotleciki jajeczno-pieczarkowe

Kotleciki jajeczno-pieczarkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    7 szt
  • pieczarki

    10-15 dag
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1/2 szkl
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szkl
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Przyprawa do zup Kucharek- w plynie

    do smaku
  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • kajzerka

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kotleciki jajeczno-pieczarkowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki jajeczno-pieczarkowe foto
6 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Następnie do cebuli wsypać utarte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania wody, ostudzić. Jajka, odciśniętą bułkę i pieczarki z cebulą włożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, surowe jajko, 1-2 łyżki bułki tartej, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać
Krok 2 - Kotleciki jajeczno-pieczarkowe foto
Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Krok 3 - Kotleciki jajeczno-pieczarkowe foto
Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Kotleciki jajeczno-pieczarkowe foto
Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

pestka 06.06.2013 14:50
lubię takie kotleciki
pacpaw 21.01.2013 21:26
przy takim posiłku człowiek nie tęskni za mięsem :o)
Kate131 16.12.2012 11:24
smaczne
mela25 18.08.2012 07:40
fajne kotleciki
Bernadeta1 15.08.2012 12:43
Szybkie i smaczne
Misiabe 15.08.2012 11:47
pycha!
teresa18 15.08.2012 08:54
pyszniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat