Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki drobiowe z pieczarkowym farszem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 g mielony
pieczarki 300 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
sól
pieprz
masło 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki drobiowe z pieczarkowym farszem

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do czasu, aż pieczarki zaczną się rumienić, a cała woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Mięso z piersi z kurczaka zmielić (u nas jest taka możliwość w sklepie, przy zakupie). Wrzucić do miski. Dodać jajko, bułkę tartą i musztardę. Doprawić sporą szczyptą soli i pieprzem. Dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią). Całość ma mieć dość zwartą konsystencję.
Dłonie zwilżyć zimną wodą. Z mięsa formować kotleciki (u mnie było ich 10 sztuk). Rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć porcję farszu i skleić ze sobą brzegi mięsa (tak, aby farsz nie wypadł podczas smażenia).
Na patelni rozgrzać niewielką porcję oleju. Smażyć kotleciki z obu stron do zarumienienia.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak