Koszyczki pieczone na słodycze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    8 dag
  • cytryna

    1/2 szt
  • cukier puder

    8 dag
  • białko

    2 szt
  • Do dekoracji:

  • słodycze drobne dowolne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynę sparzyć, obrać skórkę. Cukier puder wymieszać z mąką, przesiać do miski. Dodać białka i otartą skórkę, dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto odstawić na 1-2 godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować ciasto, tak by tworzyło 6 kołek o średnicy około 12cm. Piec 6-8 minut w temp 180-190stC. Natychmiast zdejmować z papieru i układać na odwróconych niewielkich filiżankach, formując zgrabne koszyczki. Krążki ciasta zostawić na filiżankach, aż całkiem ostygną. Ostrożnie zdejmować, odwrócić i napełniać drobnymi słodyczami, np. żelkami, cukierkami czekoladowymi lub kolorowymi gumami do żucia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat