Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka kawowa z musem gruszkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej 1 łyżka

masa kawowa

mleko skondensowane niesłodzone 200 mililitrów
fix do śmietany 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1/2 szklanki
serek homogenizowany 3 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

mus gruszkowy

gruszki 3 sztuki
galaretka cytrynowa 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 3/4 szklanki

wierzch

śmietana 30% 200 mililtrów
fix do śmietany 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka

dodatkowo

biszkopty okrągłe 100 gram
zaparzona mocna kawa 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka kawowa z musem gruszkowym

Kroki postępowania

1
biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Masę przelewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika 170 stopni na 20 minut. Upieczony biszkopt studzimy,a potem nasączamy ostudzoną kawą
Krok 1 - Kostka kawowa z musem gruszkowym foto
2
masa kawowa:
Mleko skondensowane ubijamy z fiksem na piankę, dodajemy cukier puder,a następnie dodajemy serki i kawę rozpuszczalna cappuccino ( sam proszek). Rozpuszczamy i studzimy żelatynę , łączymy ją z masą , a potem dzielimy na dwie części.
Krok 2 - Kostka kawowa z musem gruszkowym foto
3
Pierwszą część masy wylewamy na nasączony kawą biszkopt.
Na masie układamy małe, okrągłe biszkopty nasączone pozostałą po nasączaniu spodu biszkoptowego kawie. Przykrywamy je drugą częścią masy i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Krok 3 - Kostka kawowa z musem gruszkowym foto
4
mus gruszkowy:
Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dodajemy wodę. Gotujemy. Miękkie gruszki miksujemy na mus. Do gorącego musu do dodajemy galaretkę (proszek) z wymieszaną żelatyną. Masę studzimy, a potem wylewamy na mus cappuccino i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Krok 4 - Kostka kawowa z musem gruszkowym foto
5
wierzch:
Śmietanę ubijamy z fiksem i cukrem pudrem ozdabiamy nią wierzch ciasta.
Krok 5 - Kostka kawowa z musem gruszkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.04.2017 14:00
ładnie wygląda
norweska20 07.02.2017 13:51
Pyszności takie ciasto
Wiktoria29 25.01.2017 10:47
dzięki.........
Wiktoria29 25.01.2017 10:47
dzięki......
Wiktoria29 25.01.2017 10:47
dzięki.....
gusia1000 25.01.2017 00:54
Znakomite ciasto.
edytazaw89@wp 24.01.2017 21:22
Wygląda pięknie
noninka77 24.01.2017 21:15
Idealnie wyszło :)
Wiktoria29 24.01.2017 20:32
dzięki.....
jan_mag 24.01.2017 18:59
Bardzo dobre :) mniam
halina17 24.01.2017 17:00
Dobre ciasto.
ania2610 24.01.2017 16:57
naprawdę świetne ciasto, wspaniałe połączenie smaków
Mniam 24.01.2017 16:45
Wspaniałe ciasto i ta masa kawowa - moje smaki ;)
Smaczna_B 24.01.2017 16:21
ŚWIETNIE WYSZŁO, WIDAĆ PYCHA!
w mojej kuchni 24.01.2017 15:19
rarytasik deserowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak