Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka alpejska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
2 łyzki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczeni
kakao naturalne 2 łyżki
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30 %
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
masa krówkowa 1
czekolada mleczna 1
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka alpejska

Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Blachę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy.

W tym czasie przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.

Ciasto smarujemy masą krówkową, na nią wykładamy masę śmietanową i posypujemy startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 03.04.2013 13:28
Wspaniale wyglada!
Ewa104 02.04.2013 17:56
Pysznie wygląda.
kasienka23 02.04.2013 15:04
super ciasto!
Janina 02.04.2013 14:39
Bardzo smaczne
Aleksandra/Olcia 02.04.2013 14:35
mniam,wygląda slodziutko:)
bietka 02.04.2013 14:25
pysznie wygląda :)
msmors 02.04.2013 14:25
ciekawy deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak