Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenny kompot z jabłek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cytryna 3 plastry
woda 2 litry
Goździki całe Prymat 8 szt.
cukier waniliowy 5 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny kompot z jabłek

Kroki postępowania

1
Jabłka myję, osuszam i obieram ze skórki. Kroję jabłka na cząstki, wykrawam gniazda nasienne i przekładam je do garnka.
Krok 1 - Korzenny kompot z jabłek foto
2
Wlewam zimną wodę i gotuję na niewielkim ogniu aż jabłka staną się miękkie. Dodaję do smaku cukier, goździki, cynamon i trzy plastry cytryny.
Krok 2 - Korzenny kompot z jabłek foto
3
Gotuję jeszcze kilka minut i przelewam kompot do dzbanka.
Krok 3 - Korzenny kompot z jabłek foto
4
Kompot podaję na ciepło (zimą) lub na zimno (latem).
Krok 4 - Korzenny kompot z jabłek foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak