Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne placuszki z marchewką - przepis

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka starta 3 szklanka
maślanka 2 szklanka
cukier 6 łyżka
mąka tortowa 2 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1,5 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
jajko 2 sztuka
olej 4 łyżka
esencja waniliowa 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne placuszki z marchewką - przepis

Startą marchewkę mieszamy razem z maślanką oraz cukrem, zostawiamy na kilka godzin lub całą noc pod przykryciem w lodówce.
W dużej misce przesiewamy mąkę razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz gałką. W kolejnej miseczce łączymy jajka z olejem i ekstraktem z wanilii.
Do suchych składników dodajemy masę z marchewki oraz masę jajeczną i wszystko razem łączymy mikserem lub trzepaczka. Placuszki smażymy na lekko rozgrzanej patelni ( zbyt mocne nagrzanie spowoduje, że skorka będzie mocno brązowa, a środek surowy ) w niewielkiej ilości oleju lub margaryny, ale nie jest to konieczne. Placuszki smażymy, aż powstaną bąbelki powietrza na powierzchni i przekładamy na drugą stronę. Podajemy z miodem lub sosem waniliowym, ale dobrze smakują także bez dodatków. Smacznego. WIĘCEJ NA: WWW.ILOVEBAKE.PL

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 28.10.2012 15:24
Świetnie wyglądają. Zachęcają do zjedzenia:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak