Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
1 szt -
sól
1 łyżeczka -
cukier
0,5 łyżeczki -
papryka czerwona
0,5 szt -
cebula
0,5 szt -
cukinia
0,5 szt -
masło
3 dag -
kurczak piersi
2 szt -
ziemniaki
-
olej
-
majonez
-
sos chiński
-
groszek zielony
10 mrożony
Przepis i sposób przygotowania Korona z kalafiora z kawałkami kurczaka i pieczonymi ziemniakami.
W czasie w którym gotujemy kalafior, przygotowujemy: ½ papryki pokrojonej w paski, ½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę, ½ cukinii pokrojonej w paski i ½ szklanki zielonego groszku.
Wszystkie te składniki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju.
Pierś z kurczaka pokroić w paski, posypać solą i curry, a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na patelni. Ugotowane ziemniaki, pokroić w cząstki i również obsmażyć. Posypać rozmarynem.
Małym nożem wycinamy otwór w górnej części kalafiora i napełniamy go przesmażonymi warzywami.
Kalafior układamy na środku półmiska. Dookoła paski usmażonego kurczaka na przemian z ziemniakami. Pozostałe warzywa rozkładamy na ziemniakach i kurczaku.
Całość dopełnia majonez, wymieszany z 1 łyżką słodko – pikantnego sosu chilli.
Komentarze (7)