Korona z kalafiora z kawałkami kurczaka i pieczonymi ziemniakami.

Korona z kalafiora z kawałkami kurczaka i pieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • papryka czerwona

    0,5 szt
  • cebula

    0,5 szt
  • cukinia

    0,5 szt
  • masło

    3 dag
  • kurczak piersi

    2 szt
  • ziemniaki

  • olej

  • majonez

  • sos chiński

  • groszek zielony

    10 mrożony
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Korona z kalafiora z kawałkami kurczaka i pieczonymi ziemniakami.

W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki cukru. Do gotującej się wody, wkładamy cały kalafior i gotujemy do miękkości.
W czasie w którym gotujemy kalafior, przygotowujemy: ½ papryki pokrojonej w paski, ½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę, ½ cukinii pokrojonej w paski i ½ szklanki zielonego groszku.
Wszystkie te składniki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju.
Pierś z kurczaka pokroić w paski, posypać solą i curry, a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na patelni. Ugotowane ziemniaki, pokroić w cząstki i również obsmażyć. Posypać rozmarynem.
Małym nożem wycinamy otwór w górnej części kalafiora i napełniamy go przesmażonymi warzywami.
Kalafior układamy na środku półmiska. Dookoła paski usmażonego kurczaka na przemian z ziemniakami. Pozostałe warzywa rozkładamy na ziemniakach i kurczaku.
Całość dopełnia majonez, wymieszany z 1 łyżką słodko – pikantnego sosu chilli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Ewa104 26.10.2013 10:26
Kompletne danie na obiad lub na podjęcie gości.
Ania84 11.10.2013 09:14
prezentuje sie bardzo ladnie i smakowicie
Maria 70 11.10.2013 08:42
Już widzę tę koronę na moim okrągłym stole.
gosia1988 10.10.2013 21:52
smakowicie wygląda
ao_12 10.10.2013 21:00
świetnie wygląda
Noruas 10.10.2013 20:59
świetnie to wygląda, moc witamin ;)
Agata
Agata 10.10.2013 20:54
muszę wypróbować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat