Korniszony wg Heni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

    10 dag
  • czosnek

    2 główki
  • cukier

    1 szkl
  • koper do kiszenia

  • ocet winny

    0,75 litra
  • ogorki gruntowe

    3 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte ogórki namoczyć na ok. 1 godź. w bardzo zimnej wodzie. Osuszyć, ułożyć w naczyniu,posypać równomiernie solą.Odstawić na dobę .Zlac sok, a ogórki przełożyć do słoików.Do każdego słoika włożyż po porcji podanych przypraw, kawałku baldachu kopru i kilka ząbków czosnku. Ocet zagootować z 1 litrem wody i cukrem.Gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić dokładnie słoiki i pasteryzować 10 min. w temp. 85*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.07.2015 11:03
Domowe zawsze lepsze od kupnych.
rjustysia 14.05.2012 10:06
Uważam, że domowe ogórki, i kiszone i konserwowe, są po prostu najlepsze!
evita0007 26.12.2011 10:23
Nigdy nie robię ogórków,ale chętnie załapię się na jeden słoiczek hihi :D
treonina 19.11.2011 15:44
każdy ma swój przepis na korniszony, ale zawsze jest tak, że nawet jeśli ogórki robi się według jakiegoś konkretnego przepisu to robione przez różne osoby zawsze smakują inaczej :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat