Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korniszony wg Heni

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 10 dag
czosnek 2 główki
cukier 1 szkl
koper do kiszenia
ocet winny 0,75 litra
ogórki gruntowe 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Korniszony wg Heni

Umyte ogórki namoczyć na ok. 1 godź. w bardzo zimnej wodzie. Osuszyć, ułożyć w naczyniu,posypać równomiernie solą.Odstawić na dobę .Zlac sok, a ogórki przełożyć do słoików.Do każdego słoika włożyż po porcji podanych przypraw, kawałku baldachu kopru i kilka ząbków czosnku. Ocet zagootować z 1 litrem wody i cukrem.Gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić dokładnie słoiki i pasteryzować 10 min. w temp. 85*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:03
Domowe zawsze lepsze od kupnych.
rjustysia 14.05.2012 10:06
Uważam, że domowe ogórki, i kiszone i konserwowe, są po prostu najlepsze!
evita0007 26.12.2011 10:23
Nigdy nie robię ogórków,ale chętnie załapię się na jeden słoiczek hihi :D
treonina 19.11.2011 15:44
każdy ma swój przepis na korniszony, ale zawsze jest tak, że nawet jeśli ogórki robi się według jakiegoś konkretnego przepisu to robione przez różne osoby zawsze smakują inaczej :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak