Korniszony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • nasiona kopru

  • Zalewa:

  • woda

    2,5 szkl
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    4 szt
  • pieprz ziarnisty

    6 szt
  • ocet 10 %

    3/4 szkl
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki moczyć w zimnej wodzie 30 min. W tym czasie przygotować słoiki. Do każdego słoika wrzucić po kilka plasterków obranej i umytej marchewki, plasterek cebuli, małą gałązkę nasion kopru oraz kilkanaście ziarenek gorczycy. Następnie ogórki układać w słoikach.
Przygotować zalewę. Wodę zagotować z przyprawami, a na koniec wlać ocet i wszystko zagotować. Przygotowaną zalewą zalać ogórki w słoikach i zakręcić.
Pasteryzować 15-20 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 06.05.2014 00:11
Robię tak.
JOANNA16 01.08.2013 08:07
też takie robię, lubię korniszony
Milena87 31.07.2013 21:35
uwielbiam korniszony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat