Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korniszony

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg
marchewka 2 sztuki
ziele angielskie po 2 ziarenka na słoik
pieprz czarny po 3 ziarenka na słoik
Liść laurowy suszony Prymat po 1 sztuce na słoik
woda 4 szklanki
ocet 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
Gorczyca biała cała Prymat po 1/2 łyżeczki na słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Korniszony

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od bardzo dokładnego wyszorowania ogórków. Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Gotujemy na parze przez 5 minut.
Przygotowujemy sobie słoiki o pojemości ok. 0,3 litra i pokrywki do nich. Należy je bardzo dokładnie wymyć i wyparzyć.
Do słoików wkładamy trochę marchewki i dość ciasno upychamy ogórki. Do każdego słoika wkładamy też po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 3 ziarenka pieprzu i po pół łyżeczki ziarenek gorczycy.
Krok 1 - Korniszony foto
2
Do garnka wlewamy wodę, jak się zagotuje, dolewamy też ocet i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami.
Krok 2 - Korniszony foto
3
Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5-10 minut. Stawiamy do góry dnem i tak zostawiamy do ostygnięcia.
Jak słoiki ostygną, odwracamy i sprawdzamy czy wszystkie są dobrze zamknięte.
Krok 3 - Korniszony foto
4
Korniszony
Krok 4 - Korniszony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roksana1 19.09.2012 15:26
robię identyczne:)
miki47 19.09.2012 15:12
pycha
Małgorzata106 19.09.2012 15:03
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak