Korniszony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    1 kg
  • marchew

    1
  • cebula

    1
  • pieprz

    kilka ziarenek
  • czosnek

    kilka ząbków
  • sól

    40 gram
  • ocet 10 %

    1/4 szklanki
  • woda

    2,5 szklanki
  • pietruszka zielona

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Korniszony foto
Ogórki myjemy, parzymy. Zasalamy i zostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Płuczemy.
Krok 2 - Korniszony foto
Układamy ciasno w słoikach razem z pokrojoną i obraną marchewką, obranym czosnkiem, natką pietruszki, cebulą.
Krok 3 - Korniszony foto
Przygotowujemy zalewę: mięszamy wodę z solą, octem, litkiem laurowym i pieprzem. Zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eliza135 05.12.2012 19:13
ekstra
treonina 17.08.2012 13:58
super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat