Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytkowe kluski z dziurką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 10 sztuk
jajko 2 sztuki
mąka ok. 1 i 1/2 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytkowe kluski z dziurką

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Odlać wodę.
Ziemniaki dobrze ubić albo przecisnąć przez praskę, przestudzić. Wbić jajka i dodać mąkę. Wymieszać, masa powinna być bardziej zwięzła niż ciasto na kopytka.

Z masy formować kulki, robić palcem dziurki i wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu wyjąć łyżka cedzakową, podawać z sosem mięsnym i duszoną kapustą albo dowolną surówką.

Do klusek często wykorzystuję ziemniaki z poprzedniego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 04.02.2013 10:58
bardzo je lubie
foczka-ks 03.11.2012 00:33
dzieciaki uwielbiaja
babajaga1969 02.11.2012 21:58
pyszne śląskie kopytka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak