Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ze spiruliną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 2 szkl
jajko 1 szt
spirulina 1 łyżeczka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ze spiruliną

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrałam, wstawiłam do gotowania w osolonej wodzie. Kiedy były miękkie lecz nie rozgotowane odcedziłam je i bardzo dokładnie utłukłam. Zostawiłam na chłodzie do wystudzenia. Jeszcze raz utłukłam. Przełożyłam do miski, wsypałam spirulinę, dodałam mąkę i jajko. Całość dokładnie wymieszałam
Krok 1 - Kopytka ze spiruliną foto
2
Brałam po kawałku ciasta, na posypanej mąką stolnicy turlałam cienki wałek, lekko ugniotłam a potem kroiłam na 2 centymetrowe paski. W międzyczasie w większym szerokim garnku gotowałam wodę na kluski.
Krok 2 - Kopytka ze spiruliną foto
3
Kluski wrzucałam partiami na osolony wrzątek. Odcedzałam je chwilę po wypłynięciu. Polewałam roztopionym masłem.

Użyłam spiruliny w proszku, w tej postaci wygląda jak niebiesko -zielona farbka. To rodzaj alg bogatych w białko i składniki mineralne. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Krok 3 - Kopytka ze spiruliną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 26.01.2014 17:32
świetne kopytka
artur7 22.01.2014 17:32
ladnie wyglada musi byc mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak