Kopytka z sosem szpinakowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    500 gram
  • mąka

    1,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    4 szczypty
  • szpinak świeży

    500 gram
  • śmietana 12%

    250 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    4 szczypty
  • masło

    1,5 łyżki
  • pieprz czarny ziarnisty

    2 szczypty
  • sok z limonki

    1/2 (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić. Zimne ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól, wyrobić ciasto na elastyczną masę (jeśli ciasto będzie się kleić należy dodać więcej mąki), uformować w wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na ukos. Wrzucić kluski partiami na wrzącą i osoloną wodę (1 łyżka soli), od wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
Szpinak umyć, przepłukać żeby nie było piachu. Odciąć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Szpinak gotować na parze, aż zmniejszy swoją objętość. W rondelku rozpuścić masło dodać szpinak aby odparował wodę. Następnie wlać śmietanę, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem skropić sokiem z limonki. Jeżeli sos będzie za rzadki można go zaklepać mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 20.06.2013 10:47
uwielbiam szpinak, nigdy nie probowalam z kopytkami. musi byc smaczne!
wiola333 21.04.2013 16:41
bardzo smaczny przepis
gosia56 01.02.2013 15:51
super
ALAGOR 03.01.2013 23:36
ciekawe
mariel78 15.10.2012 12:46
super
kamyk 24.07.2012 22:34
sos szpinakowy nigdy nie jadłem
fictor123 03.07.2012 07:33
musze sprobowac
leonkot 12.04.2012 20:42
świetne połączenie
ronald88 29.11.2011 11:01
super
ronald88 29.11.2011 11:01
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat