Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka wg Dzastus

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka wg Dzastus

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić i pognieść dokładnie tłuczkiem, schłodzić. Następnie dodać sól, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wbić jajko, ręką wyrobić gładką masę.
Krok 1 - Kopytka wg Dzastus foto
2
Z powstałej masy uformować podłużne kluseczki i gotować kilka minut w osolonej wodzie.
Krok 2 - Kopytka wg Dzastus foto
3
Podawać z topionym masełkiem.
Powinno wyjść 20-30 kluseczek.
Krok 3 - Kopytka wg Dzastus foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Puszcza 20.02.2013 20:46
bardzo smaczne
Justyna/Dzastus 29.01.2013 20:12
o dzieki za info :)
Joanna83 29.01.2013 17:11
Justyna popraw sobie koputka na kopytka :)
gosia56 29.01.2013 16:59
lubię kopytka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak