Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka szpinakowe
45 dag świeżego szpinaku,
15 dag mąki + do podsypania,
1 jajko,
odrobina startej gałki muszkatołowej,
sól.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę do miski.
W momencie gdy ziemniaki się gotują, przebrać szpinak, usunąć łodyżki i dokładnie umyć. Włożyć do rondla i poddusić pod przykryciem na średnim ogniu. Dusić około 3 minut - liście powinny zwiędnąć. Przełożyć na sitko i odstawić do przestygnięcia. Wtedy dokładnie wycisnąć za pomocą łyżki, drobno posiekać i dołożyć do ziemniaków.
Do miski z ziemniakami i szpinakiem dodać jajko, startą gałkę muszkatołową i przesianą mąkę. Całość zagnieść na miękkie ciasto. Gdyby było za miękkie - dodać trochę mąki. Gotowe przełożyć na oprószony obficie mąką blat, podzielić je na porcje - aby sobie ułatwić zabawę - i z każdej części uformować wałek średnicy około 1 cm. Pokroić po lekkim skosie na 2,5 cm mniej więcej kawałki.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzącą wrzucać partiami gotowe kluski i gotować około 3-4 minut, po czym wyjąć łyżką cedzakową na sito, opłukać i dokładnie osączyć. Podawać gorące.