kopytka smażone

kopytka smażone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • ziemniak

    1 kg
  • olej

    2 łyżki
  • woda

    3 litry
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania kopytka smażone

gotujemy ziemniaki najlepiej wcześniejszego dnia, ziemniaki mielimy przez maszynkę. mielone ziemniaki kładziemy na stolnicy dodajemy jedno jajko i powoli mąkę i gnieciemy aż ciasto będzie dobrze się odklejać od rąk gdy ciasto będzie gotowe odkroić kawałek ciasta i wałkujemy wałeczki i kroimy kawałki o średnicy 1,5 cm. jak wszystko będzie gotowe wkładamy do gorącej wody posolonej gotujemy aż wypłyną na wierzch. wyciągamy sitkiem rozgrzewamy patelnie dodajemy zimne kopytka można je przekroić na pół ja lubię takie małe i smażymy aż się przysmażą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat