Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka rolowane z pietruszką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
natka pietruszki 1 pęczek
masło klarowane do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka rolowane z pietruszką

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc. Następnie ostudzone ziemniaki połączyć z mąkami, przyprawami do smaku i dokładnie wyrobić masę. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką, pokroić na kawałki i rolować kopytka (końcówki bardziej). Ugotować w osolonej wodzie na małym ogniu, gdy tylko wypłyną na powierzchnię , wyjąć łyżka cedzakową, przelać zimną wodą i osuszyć. Przed podaniem obsmażyć na maśle, posypać obficie posiekaną natką pietruszki, wymieszać na patelni i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak