KOPYTKA IDEALNE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kartofle

    1 kg
  • mąka pszenna

    300 g
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • jaja

    2
  • sól

  • masło

    1/3 kostki
  • bułka czerstwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KOPYTKA IDEALNE foto
Ugotowane kartofle z poprzedniego dnia mielimy w maszynce do mięsa.Wbijamy jajka , dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną . Zagniatamy ciasto .
Krok 2 - KOPYTKA IDEALNE foto
Ciasto dzielimy na parę większych kawałków , stolnicę podsypujemy mąką , z ciasta rolujemy wałki , ja wolę grubsze .Spłaszczamy nieco i kroimy na skos duże kluchy .
Krok 3 - KOPYTKA IDEALNE foto
Gotujemy wodę w dużym garnku , solimy i wrzucamy delikatnie kopytka , mieszamy łyżką .Gdy wypłyną , gotujemy chwwilkę i odcedzamy .Przelewamy zimną wodą .
Krok 4 - KOPYTKA IDEALNE foto
Masło topimy w rondelku , bułkę ścieramy nie całą na tarce , wsypujemy do masła , mieszamy , troszeczkę rumienimy .
Krok 5 - KOPYTKA IDEALNE foto
Kopytka z tej proporcji składników wychodzą idealnie , podczas gotowania nie rozpadają się .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 02.10.2013 19:50
ale bym sobie zjadła :)
Czarnula87 02.10.2013 19:44
i ja mam ochotę
Krzysztof15 02.10.2013 19:36
bardzo lubie
margaret 02.10.2013 18:51
ładnie wyglądają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat