Kopytka drożdżowo-kruche

Kopytka drożdżowo-kruche

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • margaryna

    2 szt
  • jabłka

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 margaryny
-10 dag drożdży
- proszek do pieczenia
- 4 jajka
- ½ szklanki mleka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 10 dag cukru
Marmolada:
- 1 kg jabłek
- ½ kg cukru kryształu
- 1/4 szklanki octu

Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotowujemy marmoladę. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy cukier i ocet. Mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin. Jabłka smażymy najpierw pod przykryciem, aż się rozpadną, a później 4 godziny bez przykrycia. Gdy marmolada zgęstnieje i ściemnieje, wkładamy do słoików i zakręcamy.
Mleko lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, 5 łyżek cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margaryny mieszamy z mąką, dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiamy gęste ciasto, pozostawiamy chwilę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je i wykrawamy paseczki szer. 10 cm. Smarujemy marmoladą, zwijamy rulonik i kroimy jak kopytka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temp 180 C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 03.03.2014 12:24
Fajne kopytka domowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat