Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna typ 650 300 g
jajko 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Porada

Kopytka pasują do dań mięsnych, najlepiej podawać polane sosem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Następnie przecisnąć je przez praskę. Ostudzić.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Po ostygnięciu wbić jajka i dodać mąkę. Dodać przyprawy. Wymieszać.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Uformować ciasto w kilka wałeczków, lekko spłaszczyć nożem i pociąć na równe kawałki.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Kopytka wrzucać partiami do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię gotować przez ok.2 minuty.
Krok 4 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.10.2016 16:14
smaczny obiadek
Motorek 13.10.2016 19:50
smaczne kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak