Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 szklanki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub używamy tych ugotowanych z poprzedniego dnia. Ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę , szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy aby ciasto odklejało się od ręki. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i formujemy wałki a następnie kroimy je na około 2 cm ukośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 20.08.2015 15:51
MOi domownicy uwielbiają :)
kuchcik89 20.08.2015 12:21
bardzo lubię :) ja też jestem kluskowa :)
Habibi 20.08.2015 09:55
Uwielbiam kopytka :) i jestem bardzo "kluskowa" ;)
Aleksandra/Olcia 20.08.2015 09:47
klasyka,uwielbiam!
Margo1 20.08.2015 09:42
Dawno nie robiłam
IZABELA29 20.08.2015 08:50
jak zawsze smaczne
aniagdz 20.08.2015 07:49
uwielbiam!:)
Futka 20.08.2015 07:42
Przepyszne, domowe kopytka :) Palce lizać :)
patryska76 19.08.2015 23:35
moje ulubione!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak