Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 0,5 kg
jajko 1
mąka 1 szklanki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka

Kroki postępowania

1
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka.
Krok 1 - kopytka foto
2
Następnie posypujemy stolnicę mąką i odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy, tak by powstała nam długi wałek o grubości ok. 2cm. Po ukosie kroimy nożem kopytka o długości ok. 3cm. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy jeszcze ok 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 2 - kopytka foto
3
Wyciągamy je łyżką cedzakową.
Krok 3 - kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 04.11.2013 18:10
smaczne i proste
czekoladka_m 10.02.2013 19:23
Uwielbiam kopytka;)
Ola1984 10.02.2013 18:38
Pysznie i prosto :)
babajaga1969 10.02.2013 18:23
smaczne
aginaa 10.02.2013 18:11
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak