Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól
jajko 1 szt
mąka 1,5 szklanki
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Najlepiej wykorzystać ziemniaki z ugotowane dzień wcześniej. Gdy ziemniaki wystygną przepuszczamy przez praskę lub maszynkę. Do ziemniaków dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę, zostawiając jej trochę na podsypanie stolnicy.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Z podanych składników zagnieść ciasto, które dzielimy na kawałki. Podsypujemy stolnicę mąką i formujemy z ciasta wałeczki, które ukośnie kroimy tworząc kopytka.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Kopytka wrzucamy do garnka z posolonym lekko wrzątkiem i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Krok 3 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.03.2013 21:16
Też takie robię, bo warto.
ONY_za_kare 30.01.2013 10:40
uwielbiam kopytka :)
ALAGOR 13.11.2012 10:54
tradycja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak