kopytka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    40 dkg
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jaja

    2 sztuki
  • sól

    - szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, i obie mąki, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Podzielić na części, Stolnicę/stół oprószyć mąką, toczyć podłużne wałeczki, grubości dwóch palców, kroić ukośne części. Wstawić pół dużego garnka wody, osolić. Na wrzącą wodę wrzucać kopytka, gotować ok. 3 minut od wypłynięcia kopytek na wierzch wody. Zarówno i te świeżo ugotowane kopytka, polane masłem, bądź odsmażane są pyszne. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 19.10.2012 00:33
pycha
Botwinka 11.10.2012 14:57
smaczne
Pietruszka 02.10.2012 13:30
bardzo lubię kopytka
malinka18 22.08.2012 13:40
dla mnie z masełkiem i z cukrem!pycha!!!
qrasnqleq 22.08.2012 13:08
super pomysł na obiad....i wspomnienie z dzieciństwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat