Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka 35 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 2 sztuki
wędzonka 25 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Wędzonkę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie zemleć w maszynce. Gdy ziemniaki wystygną dodać obie mąki, jajka, wyrobić ciasto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na posypanej mąką stolnicy formować wałeczki, spłaszczyć lekko i nożem kroić ukośne kopytka. Zagotować 3 litry litry wody, posolić do smaku, dodać 3 łyżki oleju. Na wrzącą wodę włożyć kopytka. Gotować od wypłynięcia ok 4 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową. Kopytka polać tłuszczem ze skwarkami z wędzonki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 08.05.2016 11:39
Lubię kopytka.
madzialena19 08.01.2013 11:44
Pyszne kopytka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak