Kopytka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • mąka

    35 dag
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • wędzonka

    25 dag
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wędzonkę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie zemleć w maszynce. Gdy ziemniaki wystygną dodać obie mąki, jajka, wyrobić ciasto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na posypanej mąką stolnicy formować wałeczki, spłaszczyć lekko i nożem kroić ukośne kopytka. Zagotować 3 litry litry wody, posolić do smaku, dodać 3 łyżki oleju. Na wrzącą wodę włożyć kopytka. Gotować od wypłynięcia ok 4 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową. Kopytka polać tłuszczem ze skwarkami z wędzonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dariusz8 08.05.2016 11:39
Lubię kopytka.
madzialena19 08.01.2013 11:44
Pyszne kopytka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat