kopytka

kopytka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    0,5 kg
  • woda

    3 litry
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

gotujemy ziemniaki najlepiej wcześniejszego dnia, ziemniaki mielimy przez maszynkę. mielone ziemniaki kładziemy na stolnicy dodajemy jedno jajko i powoli mąkę i gnieciemy aż ciasto będzie dobrze się odklejać od rąk gdy ciasto będzie gotowe odkroić kawałek ciasta i wałkujemy wałeczki i kroimy kawałki o średnicy 1,5 cm. jak wszystko będzie gotowe wkładamy do gorącej wody posolonej gotujemy aż wypłyną na wierzch. wyciągamy sitkiem.na patelni rozpuszczamy margarynę dodajemy łyżkę bułki tartej polewamy ciepłe kopytka i posypujemy cukrem smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat