Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
woda
niepełna 1/2 szkl -
mąka pszenna
1 i 1/2 szkl -
cukier
1/2 szkl -
białko
2 szt -
żółtko jajek
2 szt -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
margaryna
125 dag -
kakao
2 łyżki -
Krem:
-
śmietana 30%
300 ml -
czekolada gorzka
1/3 tabliczki -
cukier puder
1 łyżka -
sok z cytryny
-
banan
2-3 szt
Przepis i sposób przygotowania Kopiec kreta z bananami
Z ciepłego ciasto wydrążamy środek (np. za pomocą łyżki) pozostawiając dno i boki ciasta(około 1 cm). Okruszki ciasta od razu kruszymy na mniejsze kawałki.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod sam koniec ubijania dodać startą czekoladę(bądź pokrojoną na mniejsze kawałki). Wszystko ze sobą połączyć. Banany obrać i pokroić na połówki. Owoce od razu wyłożyć na dnie ciasta. Skropić je sokiem z cytryny-aby nie ściemniały. Następnie na banany nałożyć ubitą śmietanę, a na sam koniec pokruszone ciasto( pamiętajmy o tym, aby najwięcej kruszonki było na środku ciasta).
Schłodzić w lodówce około 2-3 godziny.
Komentarze (4)